Kingfisher Virpazar - Logo

Vozite Kajak na Skadarskom jezeru: Nezaboravna Avantura u Crnoj Gori

Crna Gora je zemlja blagoslovena prirodnim ljepotama i raznolikim, živopisnim pejzažima, a Skadarsko jezero je jedna od njenih najljepših destinacija. Bez sumnje, u jezeru se kriju svakojaka čuda prirode. Ovaj Nacionalni park mora biti prvi na vašoj listi mjesta koje vrijedi posjetiti u Crnoj Gori!

Krstarenje zaista jeste najpopularniji, ali i najjednostavniji način da istražite skrivene ljepote jezera. S’ druge strane vožnja kajakom nudi jedinstvenu priliku za ljubitelje prirode, mirno vrijeme provedeno u samoći i ptičjem okruženju. Putovanje vas vodi u novi svijet gdje vrijeme kao da, naizgled, prestaje da kuca, a svijet egzistira u međusobnoj harmoniji.

Dragi ljubitelji prirode, dozvolite mi da budem vaš vodič kroz ovaj kajakaški post. Ko može biti bolji izbor do pasionirani lokalni veslač?

Najbolje mjesto za početak vaše kajakaške avanture je Virpazar, gradić podignut na obali Skadarskog jezera. Na samo 30 minuta vožnje je udaljen od glavnog crnogorskog grada, Podgorice. Virpazar nudi lak pristup jezeru i mnoštvo kajakaških ruta za istraživanje.

Kod nekih agencija, kajak možete iznajmiti online i tako izbjeći čestu virpazarsku gužvu: https://www.getyourguide.com/virpazar-l143636/virpazar-kayak-rental-for-lake-skadar-national-park-t422368/

Savjet: Obavezno spakujte kremu za sunčanje, šešir ili kačket, grickalice i dosta vode, kako ne biste dehidrirali ili dobili sunčanicu.

Zaveslajte kroz maleni, kratki riječni kanal

Započnite svoju kajakašku avanturu veslajući kroz uski riječni kanal koji ovo maleno selo povezuje sa ogromnom, otvorenom jezerskom vodom. Dok se polako probijate kroz kanal, opčiniće vas okolno zelenilo i njegovi stanovnici.

Kanal je obrubljen trskom i vrbama koje se polagano njišu na čestom, ljetnjem povjetarcu, stvarajući tako umirujuću atmosferu. Odvojite trenutak i upijte prirodu koja vas okružuje, dok pogledom tražite zanimljive ptičje stanovnike. Možete uočiti gracioznu čaplju kako gazi kroz plićak, ili brzog vodomara kako vječno jurca okolo. Ako budete baš imali sreće, zapazićete i vidru kako se razigrano brčka u vodi.

Stići ćete ubrzo do mjesta gdje se riječni kanal razdvaja na dva manja. Desni kanal je uži i plići, i obezbjediće vam mir, zato nastavite njime. Za vrijeme niskog vodostaja, ovdje možete i izaći iz kajaka, i osjetiti tlo Skadarskog jezera svojim stopalima.

Under the bridge (Ko ne voli Red Hot Chili Peppers, zar ne?)

Dok se približavate Vranjini, koja besomučno stremi svojim vrhovima ka nedostižnom nebu, primjetićete most sa vaše lijeve strane. Prođite ispod njega i zaputite se desno, sačekaće vas nepregledna polja kasaronja.

Mala crna, gotovo ružna stvar koja pluta na površini vode, sa tri “đavolja” oštra trna, je zapravo plod ove biljke. Iako neprivlačnog izgleda, ukus je nalik kokosu. U prošlosti se od kasaronja pravio hleb. Danas se rijetko koriste, i to najčešće sirove.

Veslanje kroz polje kasaronja zaista predstavlja izazov, ali obećavam – vrijedno je truda. Prizori koji slijede zadovoljiće vašu istraživačku žeđ!

Otkrijte Lesendro, Njegoševu vječnu ljubav

Nastavak vaše veslačke avanture dovodi vas do Lesendra, nekada moćne tvrđave koja nije uspjela da odoli zubu vremena.

It will captivate you by an unique charm, despite its worn-down appearance. This is particularly true for those who are bird enthusiasts, as paddling around the fortress offers a one-of-a-kind experience. To witness  the elegant flight and underwater hunting of some of the most exquisite avian species in the area, is a truly unforgettable experience.

Rijeka Morača: Međunarodno važno područje za Ptice i Biodiverzitet

Uskoro ćete stići do širokog riječnog kanala čije su obale oivičene vrbama. Ovo područje je omiljeno utočište pticama i predstavlja idealno mjesto za posmatranje istih.

Često se mogu vidjeti jata kormorana, lasti ili galebova. Ponekad se prikrade pokoji pelikan, ali u zadnje vrijeme rijetko dolaze u ovaj dio jezera. Otvorite širom oči i pripremite kameru da usnimite ova zapanjujuća pernata stvorenja u akciji.

Savjet: Obavezno spakujte dvogled! Od koristi je ukoliko vas zanimaju najsitniji ptičji pogledi, ili su one predaleko da ih jasno vidite. Dvogled će uljepšati cjelokupno iskustvo.

Amazonija: tri ostrvca i divlji krajolik koji skrivaju

Nastavite da veslate prema divljim ostrvima koja se nalaze na sredini jezera. Opkružite oko prvog, sa desne ka lijevoj strani. Proći ćete kroz ljupki kanal, ukrašen vodenim ljiljanima i trskom. Ne savjetujem da se penjete na ova ostrva, jer su jako zapuštena i skrivaju mnoge neprijatne stanovnike.

Odovojite vrijeme za divljenje ovom neuobičajenom okruženju, i utopite se u prizore i zvuke divljine. Amazonija je mjesto koje će vas nagraditi prelijepim pogledima. Možda ćete uočiti i pokoje gnijezdo puno ptića, u podnožju, među trskama.

Svoju kajakašku avanturu završite osvježavajućim plivanjem

Kada prođete na lijevu stranu ostrva, ispred sebe ćete ugledati niz malih plaža na drugoj strani jezera, duž obale. Odaberite jednu od njih, i neka ona bude vaša sledeća stanica.

Napomena: Iako divlje plaže izgledaju primamljivo, one su, pa, divlje. S’ druge strane, na privatnoj se plaži očekuje da platite piće, ali je pristanište i sama plaža čista i sigurna.

Nakon što odaberete, oslobodite se kajaka i zaplivajte u osvježavajućoj jezerskoj vodi. Ne postoje riječi koje mogu opisati predivni osjećaj koji vas čeka, i bliskost sa prirodom kroz vodu koja vas obavija.

Savjet: Važno je da se uvjerite da je voda dovoljno plitka, i da možete da stojite u njoj, prije nego što izađete iz kajaka. Ako ne možete da dodirnete dno jezera, smislite plan kako da se bezbjedno vratite u kajak!

Povratak

Nakon što se odmorite, vrijeme je da se vratite ispod mosta i da pronađete ulaz u riječni kanal, koji dovodi do virpazarskog pristaništa. Prirodna čuda Skadarskog jezera strpljivo će iščekivati vaš povratak.

U povratku vam ova kajakaška avantura nudi drugačiju perspektivu jezera. Utopite se još jednom u ovaj očaravajući pejzaž!

Još samo par rečenica

Moram vam reći da su mi, pišući ovaj vodič, kroz misli prolazile svakojake slike sa mojih kajakaških avantura. Zapitala sam se da li da u isti uključim i fotografije. Do sada ste već shvatili odgovor.

Iako ovaj vodič svjedoči o tome kako se samo putovanje može opisati, pejzaži i osjećaji koje oni stvaraju su nešto sasvim drugo! Postoji nešto posebno u jezeru, što ne može stati u sliku, riječ ili video.

Javite mi da li vam je ovaj mali vodič pomogao!

Kingfisherly,

Milica Vujošević

© Milica Vujošević | Kingfisher, 2023. Neovlašćeno korišćenje i/ili reprodukcija ovog materijala bez pismene dozvole autora ovog bloga strogo je zabranjena. Delovi teksta i linkovi mogu se koristiti uz obezbeđivanje potpunog i jasnog priznanja autorskog prava Milici Vujošević i Kingfisher-u, sa odgovarajućim i specifičnim referencama na originalni sadržaj.